Szatmárvidéki Horgász és Természetvédő Közérdekű bejelentés
Vissza

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentésre válasz a HNP-től


Vajai őstó. Megérkezett a Hortobágyi Nemzeti Park válasza. 2019. szeptember 23. - Mátészalkaleaks Két héttel ezelőtt arról adtunk hírt, hogy a Vajai őstó elkezdett kiszáradni. A MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentéssel élt a csaknem 78 hektáros terület kezelője felé, amely a Hortobágyi Nemzeti Park. A mai napon megérkezett a válaszuk, amelyet a lentiekben olvashatnak.

Közérdekű bejelentésüket köszönettel vettük. Az abban foglaltakat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékes szakemberei megvizsgálták, és azzal kapcsolatban az alábbiakról kívánjuk Önöket tájékoztatni. A Vajai-tó Természetvédelmi Terület 77,8 ha kiterjedésű országos jelentőségű védett természeti terület. Európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű élőhelynek minősül, a Vajai-tároló Különleges Természetmegőrzési Terület (HUHN20120) részeként. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a védett víztér állapotát az 1982-es kihirdetés óta folyamatosan ellenőrzi, a természetvédelmi kezelési feladatokat ellátja, a védett természeti értékek helyzetét monitorozza. A kilencvenes évek első felének aszályos időszaka miatt a párolgási veszteség pótlására az Igazgatóságunk egy mélyfúrású vízpótló kutat létesített, ami a kút meghibásodásáig lehetőséget teremtett a természetvédelmi szempontból megfelelő vízszint megtartása. Jelenleg Vaja Város Önkormányzatával együttműködve biztosítjuk a tó részleges vízpótlását a meglévő csővezetéken keresztül. A régi kút felújítása, javítása nem kivitelezhető, a több mint két évtizedes működése során részelemei elhasználódtak, a csővezeték több helyen sérült. Hangsúlyozzuk, hogy a tó vízjárását alapvetően a hőmérsékleti és a csapadékviszonyok határozzák meg. A mélyfúrású kút telepítésének a célja a párolgási veszteség egy részének pótlása volt, működtetése csak kiegészítő vízpótlást tesz lehetővé. A tó ideális vízszintje csak a felszíni vízfolyások által szállított vízmennyiségekkel érhető el. A védett természeti értékek, ritka növénytársulások megőrzése érdekében saját szakembereink és külső kutatók bevonásával vizsgáljuk a beavatkozási lehetőségeket. Ezúton is köszönjük együttműködésüket a természeti értékek megóvása érdekében! Tisztelettel, Borbás Zsuzsanna

Horgászegyesületi Küzedelem ebben a témában már három éve tart,de a Véleleményünk és a konklusio: A vizsgáljuk a lehetőségeket jelenleg egyenlő azzal, hogy nem tesz a HNP semmit sem. Azaz a válasz "Nesze semmi fogd meg jól"!

A Vajai tó egyes részeken már kiszáradt! videó


Nyílt levél Áder Jánoshoz Orbán Viktrorhoz